3-daagse cursus RESTART DCM

BEHANDELEN VAN JONGE STOTTERENDE KINDEREN
VOLGENS HET DEMANDS & CAPACITIES MODEL

3-daagse cursus RESTART DCM

Demands & Capacitiesmodel

21 & 22 april en 25 juni 2020 (VOL) – Verplaatst naar 4 & 5 november en 18 december

14 & 15 april en 24 juni 2021 (OPEN)

De richtlijn ‘Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen’ adviseert het behandelen van jonge, stotterende kinderen te doen volgens het Demands & Capacities Model (DCM) of volgens het Lidcombe Programma (LP). Onderzoek heeft aangetoond dat beide behandelingen vergelijkbare resultaten geven (de Sonneville et al, 2015*).

Deze driedaagse cursus is bedoeld voor collega-logopedisten die praktisch aan de slag willen met het Demands en Capacities Model (DCM) volgens de RESTART-werkwijze. Klik voor een overzicht van de RESTART-werkwijze op deze link.

Deze basiscursus bestaat uit praktisch oefenen van het logopedisch onderzoek bij jonge stotterende kinderen, het verlagen van Demands (dag 1), het vergroten van Capacities (dag 2) en de toepassing daarvan in eigen casuïstiek (dag 3) volgens de RESTART DCM werkwijze

Op dag 1 van de cursus komen aan bod: het doen van een diagnostisch onderzoek, besluitvorming monitoring dan wel behandeling, naast het voeren van een adviesgesprek; het opstellen van een omschrijvende, logopedische diagnose; het formuleren van een behandelplan met SMART doelen; intensief oefenen van het verlagen van motorische en linguïstische Demands (Verwachtingen). Op dag 2: het verlagen van emotionele en cognitieve Demands en het vergroten van de motorische, linguïstische, emotionele en cognitieve Capacities (Mogelijkheden). Op de derde cursusdag, ongeveer twee maanden later, worden ieders ervaringen in de praktijk aan de hand van eigen casuïstiek besproken.

Aanmelding voor de cursus

Als je belangstelling hebt, meld je dan aan voor 1 maart. Op dat moment beslissen we of de cursus doorgaat. Als er op 1 maart minimaal 16 inschrijvingen zijn, gaat de cursus door. Bij overschrijding van het maximale aantal deelnemers wordt een plaats toegekend op grond van de aanmeldingsdatum. Wanneer je je hebt opgegeven dan geldt vanaf 1 maart je aanmelding als definitief. Mocht je deze willen intrekken na 1 maart dan gaat de annuleringsregeling in werking. Deze kan opgevraagd worden via de email.

De aanmelding omvat twee stappen:

1. Schriftelijke aanmelding voor de cursus

Vul onderstaand aanmeldingsformulier in en vink aan waar je je voor wil inschrijven.

2. Overmaking van het cursusgeld

Als je je hebt aangemeld voor de cursus en de cursus gaat door, dan ontvang je na 1 maart een verzoek om opdracht tot automatische incasso af te geven.  Daarna ontvang je een factuur voor  €675 euro  voor je eigen administratie. Dit bedrag is voor de driedaagse cursus en inclusief koffie/thee, lunch, en cursusmateriaal. Er is een annuleringsregeling van toepassing die kan worden opgevraagd.

Datum

14 & 15 april en 24 juni 2021

Tijd 10:00 uur (09:30 uur inloop), einde 17:00 uur
Locatie Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
Docenten Ellen Laroes, logopedist-stottertherapeut, eigen praktijk te Brunssum en Docent
Vloeiendheidsstoornissen Zuyd Hogeschool te Heerlen, trainer RESTART DCM WerkwijzeLesley Bosschaart, logopedist-stottertherapeut, eigen praktijk te Rotterdam en Docent
Vloeiendheidsstoornissen Hogeschool Rotterdam, trainer RESTART DCM Werkwijze
Kosten 675 euro, incl. koffie/thee, lunch, en cursusmateriaal
Contact informatie info@restartdcm.nl
Doelgroep Logopedisten die jonge, stotterende kinderen behandelen of willen gaan behandelen
Studie belastinguren 30
Accreditatie 28
Aantal deelnemers Minimaal 16, maximaal 24

Download hier de flyer BASIS CURSUS RESTART DCM

Nadere informatie

Alle cursisten worden geacht ter voorbereiding op de cursus de RESTART DCM werkwijze en bijlagen goed te hebben doorgenomen. De werkwijze inclusief de 4 bijlagen kunnen vanaf deze website worden gedownload (zie informatie voor logopedisten).

Ongeveer drie weken voor aanvang van de cursus ontvangen de mensen die geplaatst zijn voor de cursus nadere informatie o.a. over precieze locatie etc.

Ellen Laroes: logo-stottertherapie@kpnmail.nl
Tel nr.  045-5271228

Lesley Boschaart: lesleybosschaart@stottercentrumrotterdam.nl
Tel. nr. 010-2096196

Vragen over de betaling, aanmelding etc. kunnen gemaild worden naar: info@restartdcm.nl

* de Sonneville-Koedoot C, Stolk E, Rietveld T, Franken M-C (2015) Direct versus Indirect Treatment for Preschool Children who Stutter: The RESTART Randomized Trial. PLoS ONE 10(7): e0133758. doi:10.1371/journal.pone.0133758 http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0133758

Voor aanmelden, vul onderstaand formulier volledig in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.