3-daagse cursus RESTART DCM

BEHANDELEN VAN JONGE STOTTERENDE KINDEREN
VOLGENS HET DEMANDS & CAPACITIES MODEL

3-daagse cursus

RESTART-DCM

11 & 12 april en 14 juni 2024

De richtlijn ‘Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen’ adviseert het behandelen van jonge, stotterende kinderen te doen volgens het Demands & Capacities Model (DCM) of volgens het Lidcombe Programma (LP). Onderzoek heeft aangetoond dat beide behandelingen vergelijkbare resultaten geven (de Sonneville et al, 2015*).

Deze driedaagse cursus is bedoeld voor logopedisten die praktisch aan de slag willen met het Demands en Capacities Model (DCM) volgens de RESTART-werkwijze. Klik voor de RESTART-DCM Werkwijze op deze link of ga naar de pagina Informatie voor logopedisten

Deze basiscursus bestaat uit praktisch oefenen van het logopedisch onderzoek bij jonge stotterende kinderen, het verlagen van Demands (dag 1), het vergroten van Capacities (dag 2) en de toepassing daarvan in eigen casuïstiek (dag 3) volgens de RESTART-DCM werkwijze

Op dag 1 van de cursus komen aan bod: het doen van een diagnostisch onderzoek, besluitvorming monitoring dan wel behandeling, naast het voeren van een adviesgesprek; het opstellen van een omschrijvende, logopedische diagnose; het formuleren van een behandelplan met SMART doelen; intensief oefenen van het verlagen van motorische en linguïstische Demands (Verwachtingen). Op dag 2: het verlagen van emotionele en cognitieve Demands en het vergroten van de motorische, linguïstische, emotionele en cognitieve Capacities (Mogelijkheden). Op de derde cursusdag, ongeveer twee maanden later, worden ieders ervaringen in de praktijk aan de hand van eigen casuïstiek besproken.

Aanmelding voor de cursus

Als je belangstelling hebt, meld je dan aan voor 1 maart. Op dat moment beslissen we of de cursus doorgaat. Als er op 1 maart minimaal 16 inschrijvingen zijn, gaat de cursus door. Bij overschrijding van het maximale aantal deelnemers wordt een plaats toegekend op grond van de aanmeldingsdatum. Wanneer je je hebt opgegeven dan geldt vanaf 1 maart je aanmelding als definitief. Mocht je deze willen intrekken na 1 maart dan gaat de annuleringsregeling in werking. Klik hier voor de annuleringsregeling.

De aanmelding omvat twee stappen:

1. Schriftelijke aanmelding voor de cursus

Vul onderstaand aanmeldingsformulier in en vink aan waar je je voor wil inschrijven.

2. Betaling van het cursusgeld

Wanneer je je hebt aangemeld voor de cursus en de cursus gaat door, dan ontvang je na 1 maart meer informatie over de betaalwijze. Het bedrag is voor de driedaagse cursus en inclusief koffie/thee, lunch en cursusmateriaal.

Data donderdag 11 april, vrijdag 12 april en vrijdag 14 juni 2024
Tijd 10:00 uur (09:30 uur inloop), einde 17:00 uur
Locatie Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
Docenten 1 of 2 docenten afhankelijk van de groepsgrootte.

Ellen Laroes, logopedist-stottertherapeut, geregistreerd in het Europese register voor stottertherapeuten (CESS), eigen praktijk gespecialiseerd in stottertherapie te Brunssum en oud-docent
Vloeiendheidsproblematiek Zuyd Hogeschool te Heerlen, trainer RESTART DCM Werkwijze.

Femke de Smit, logopedist-stottertherapeut (ESS graduate 2011), geregistreerd in het Europese register voor stottertherapeuten (CESS), mede-praktijkeigenaar van Logopediepraktijk Tilburg, trainer RESTART DCM Werkwijze.

Joeri van Ormondt, logopedist-stottertherapeut (ESS graduate 2017), geregistreerd in het Europese register voor stottertherapeuten (CESS), eigenaar van De Stotterpraktijk, trainer RESTART DCM Werkwijze en ervaringsdeskundige w.b. stotteren.

Kosten 695 euro, incl. koffie/thee, lunch, en cursusmateriaal
Contact informatie info@restartdcm.nl
Doelgroep Logopedisten die jonge, stotterende kinderen behandelen of willen gaan behandelen
Studie belastinguren 30
Accreditatie 28 stAdap
Aantal deelnemers Minimaal 16, maximaal 24

Download hier de flyer BASIS CURSUS RESTART DCM

Nadere informatie

Alle cursisten worden geacht ter voorbereiding op de cursus de RESTART-DCM werkwijze en bijlagen goed te hebben doorgenomen. De werkwijze inclusief de bijlagen kunnen vanaf deze website worden gedownload (zie downloadknop bij informatie voor logopedisten). Voor aanvang krijgen cursisten informatie over verdere voorbereiding.

Ongeveer drie weken voor aanvang van de cursus ontvangen de mensen die geplaatst zijn voor de cursus nadere informatie o.a. over precieze locatie etc. Voor dringende inhoudelijke informatie:

Ellen Laroes: tel nr.  045-5271228

Femke de Smit: tel. nr. 06-20554939

Niet dringende vragen over inhoud, de betaling, aanmelding etc. kunnen gemaild worden naar: info@restartdcm.nl

* de Sonneville-Koedoot C, Stolk E, Rietveld T, Franken M-C (2015) Direct versus Indirect Treatment for Preschool Children who Stutter: The RESTART Randomized Trial. PLoS ONE 10(7): e0133758. doi:10.1371/journal.pone.0133758 http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0133758

Voor aanmelden, vul onderstaand formulier volledig in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.