SIGNALERINGS
LIJST
STOTTEREN
SIGNALERINGS LIJST
STOTTEREN
Informatie voor GGD, leerkrachten en pedagogisch medewerkers
Achtergrond studie in het kort
In het Erasmus MC wordt in samenwerking met logopedisten in het hele land momenteel een nieuw Signaleringslijst Stotteren (SLS) ontwikkeld: een nieuwe, geupdate versie van de sterk verouderde Screeningslijst Stotteren. De SLS is meer dan 30 jaar oud en hierin zijn vele recente inzichten over stotteren niet verwerkt.
Zo wordt er bijvoorbeeld niet gevraagd naar geslacht, terwijl bekend is dat jongens veel meer risico hebben op blijvend stotteren dan meisjes. Tijd dus voor een nieuwe, gratis toegankelijke, online versie, waarin alle bekende risicofactoren verwerkt zijn! Ouders die stotters/haperingen horen bij hun kind en twijfelen of ze naar de logopedist moeten gaan kunnen deze lijst invullen en een passend advies krijgen: is er sprake van stotteren of van gewone niet-vloeiendheden passend bij de leeftijd? Is het aan te raden om naar een logopedist te gaan voor een gesprek, onderzoek en/of behandeling?
Ook kan de Signaleringslijst gebruikt gaan worden als screeningstool door GGD-medewerkers, huisartsen, leerkrachten of pedagogisch medewerkers op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven als zij haperen of stotteren horen bij een kind of als ouders hier vragen over hebben. Als de nieuwe lijst beschikbaar komt, kun je de lijst samen met ouders invullen en een helder advies geven.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de achtergrond en inhoud van de studie? Zie hier het officiële informatieformulier.
Deelname van ouders en kinderen
Om het nieuwe signaleringsinstrument te testen en klaar te maken voor gebruik zijn wij op zoek naar:
Ouders die met hun kind, in de leeftijd van 1;6-5;0 jaar, mee willen werken aan dit wetenschappelijk onderzoek:
1. De helft van de ouders (n=75) wordt geworven via logopedisten: ouders die zich met hun kind nieuw bij jou melden i.v.m. stotteren/haperen.
2. De andere helft van de ouders (n=75) wordt geworven via scholen/GGD’s/kinderdagverblijven/peuterspeelzalen: ouders die nog niet naar een logopedist zijn gegaan, maar weleens onvloeiende spraak horen bij hun kind.
Meehelpen?
Wij zijn hard op zoek naar GGD-locaties, scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven die willen helpen om ouders van kinderen in de leeftijd van 1;6-5;0 jaar attent te maken op deze studie. GGD-locaties kunnen dat doen door de nieuwe vragenlijst direct aan ouders voor te leggen en samen in te vullen via een link van het Erasmus MC. Scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven vragen we alleen om flyers aan ouders mee te geven en/of actief te vertellen over de studie als zij haperen of stotteren horen bij een kind. We hebben de hulp hard nodig om toe te werken naar een nieuwe, bruikbare tool voor jou als hulpverlener/leerkracht/begeleider!
Laat hieronder de contactgegevens achter van jouw GGD-locatie/school/peuterspeelzaal of kinderdagverblijf zodat we contact met je kunnen opnemen. Zo kunnen we een match maken met een logopedist in de buurt en flyers opsturen voor jou om aan ouders mee te geven.
Onderzoeksteam SLS Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis
Lottie Stipdonk en Marie-Christine Franken
E-mail: sls@erasmusmc.nl